Barišićevo "bijelo" traže Lijevčani, a "žuto" Skandinavci (FOTO)

Berba kukuruza uveliko je u toku, a Josip Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške  već je obrao, osušio i melje rani kukuruz. Barišić je doskočio klimatskim promjenama i sam računa rok sjetve. Kukuruzi mu prvi dozriju u regiji, a osmislio je sušenje zrna pomoću sunca i vrbovine.

Ove godine Barišić je u poljima pored Save kukuruz zasijao prvih dana aprila. Postigao je dobar prinos i već u košanama ima pet tona kukuruza. Od kukuruza dobija isključivo brašno za ljudsku ishranu.

- U moje košane i kod mlina ne može ući miš. Ne mogu ni ptice. Kukuruz krunimo ručno, potom ga sušimo na suncu i dosušujemo uz pomoć vrbovine. Od starog hidrofora sam napravio peć, a oko nje i iznad napravio nešto kao ormar. Unutra su ladice, a dno im je od sita. U peći ložim vrbu i sušim kukuruz. Ujedno se grijem u radionici i smišjam nove patente - kaže Barišić.

Brašno koje samelje mlinom na kamen traži se i u Skandinaviji. Zanimljiva je podjela na kupce koji traže bijelo, a koji žuto brašno.

- Bijelo je oštrije, žuto je mekše, a oba su ukusna i mirišu na domaći kukuruz. Bijelo traže Ljevčani, oni sa brda vole žuto. Brašno šaljem i u zemlje Skandinavije, Njemačku, Austriju... Najdraže su mi pohvale od domaćica. Njima, uostalom, i vjerujem - priča Barišić.

Idu jesenje i zimske slave i svinjokolj, pa porodica Barišić očekuje povećanu potražnju za brašnom. Svaki slobodan trenutak koriste da okrune i osuše što više kukuruza. Pet tona je već spremno za brašno koje je nezamjenjivo za palente, kukuruze, ljevuše i druge specijalitete.

B. Grgić