BiH još čeka zeleno svjetlo za izvoz crvenog mesa u EU

Bosna i Hercegovina još nije ispunila uslove za izvoz crvenog mesa u Evropsku uniju, a ključni uslovi koje treba da ispuni odnose se na javno zdravlje životinja, registraciju farmi, identifikaciju životinja, te program nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanje laboratorijske mreže.

O konkretnim rokovima kada bi BiH mogla da ispuni ove uslove u institucijama nisu željeli da govore, navodeći da oni nisu precizno definisani.

Ipak, privrednici koji mogu i planiraju da izvoze crveno meso na zahtjevno evropsko tržište očekuju da bi to pitanje trebalo da bude riješeno tokom iduće godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za CAPITAL su rekli da se proces realizacije uslova za izvoz crvenog mesa u EU trenutno nalazi u drugoj fazi odnosno u procesu odobravanja izvoza, dok je prva faza okončana u oktobru prošle godine.

Podsjećaju da je Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije dostavio Kancelariji za veterinarstvo BiH izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije.

- Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH trebalo bi da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka, koje se odnose na ispunjavanje uslova u vezi javnog zdravlja životinja, registraciju farmi, identifikaciju životinja (kontrole kretanja), te program nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanje laboratorijske mreže - kazali su u ministarstvu.

Dodaju da su to uslovi koji se moraju ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole, tako da rokovi nisu precizno definisani ni određeni.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH nisu željeli da govore o konkretnim zamjerkama koje je Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije naveo u izvještaju o obavljenom auditu za kontrolu zdravlja životinja u cilju provjere ispunjenosti uslova za izvoz mesa goveda, ovaca i koza iz BiH na tržište Evropske unije.

U kratkom odgovoru su naveli da Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH intenzivno radi na pripremi akcionog plana za uklanjanje uočenih nedostataka.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: