Bivši šef u Fondu zaštite životne sredine priznao krivicu i vratio 75.000 KM

Bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske Nebojša Lukić (42) iz Doboja, priznao je da je počinio trgovinu uticajem te da je tražio i uzeo 75.000 KM mita za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata na javnom konkursu.

On je sa  Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem priznaje krivična djela primanje mita i trgovinu uticajem.

Ovo je u banjolučkom Okružnom sudu na početku suđenja Lukiću i ostalima rekao republički  tužilac Goran Glamočanin te naglasio da su i druga dva optužena  Radomir i Miroslav Milanović iz Bijeljine priznali krivicu. Braća su takođe zaključili sporazume sa Tužilaštvom i priznali da su počinili krivična djela davanje mita i trgovinu uticajem kako u optuženi.

Tužilac Glamočanin je pojasnio da se Lukić obavezao da prije razmatranja sporazuma  vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 75.000 KM, što je i uradio. Lukićev branilac, Duška Bogojević sudu je dostavila uplatnicu iz koje se vidi da je optuženi na račun budžeta Republike Srpske uplatio pomenuti novac.

Vijeće Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić odlučilo je da sudu treba više vremena da razmotre sporazume te je ročište odgođeno.

Prema optužnici, Lukić je optužene Radomira i Miroslava upoznao da imaju pravo da se prijave na javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a nakon toga im tražio mito. Tražio im je da nakon što njihove firme prođu na konkursu za dodjelu novca za sufinansiranje njemu predaju pola dobijenog iznosa kao i dodatnih 5.000 KM, što su oni  pristali.

Radomir je vlasnik preduzeća "Eko Radeks" Bijeljina, a Miroslav suvlasnik u firmi "Milanović transport" Bijeljina. Kako se navodi u optužnici pomenuti dvojac prijavio se na pomenuti konkurs, a nakon što u njihove firme dobile sredstva Radomir je krajem marta Lukiću dao 75.000 KM traženog mita.

Osim toga,  Lukića, Radomira i Miroslava Milanovića druga tačka optužnice tereti su da su tokom jula prošle godine tražili mito od  vlasnika firme iz Srpca Sanja E. koja je na pomenutom konkursu dobila sredstava Fonda, da im preda 45.000 KM da bi mogla da raspolaže sa dobijenim novcem. Kako se navodi u optužnici Radomir i Miroslav su od Sanje E. tražili da im preda pomenuti novac koji će kako su joj rekli da ti Lukiću da joj omogući korištenje sredstava. Kazali su joj da bez njegovog odobrenja neće moći da raspolaže sredstvima.

Nakon toga, Radomir se sa pomenutom sastao u jednom restoranu u Banjoj Luci te dogovorio da od traženog novca njemu odvoji 5.000 KM, te su dogovorili primopredaju u centru Banje Luke. Na osnovu na dogovoreno mjesto su vozilom došli Lukić i Radomir koji je izašao te mu je Sanja E. predala 10.000 KM nakon čega je uhapšen. Lukić je tada počeo da bježi vozilom, ali je brzo sustignuti uhapšen.

Lukić je u vrijeme hapšenja  bio visoki funkcioner Socijalističke partije i potpredsjednik Gradskog odbora u Doboju. Obavljao je funkciju zamjenika direktora republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i šefa sektora za implementaciju projekata u fondu. Radni odnos je prekinuo sporazumnim raskidom 28. juna prošle godine zbog prelaska na drugo radno mjesto.

glassrpske.com