Burna sjednica: „Nasrtanje“, uvrede i aplauzi u Skupštini Srbije

 Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije na kojoj se bira predsjednik parlamenta, za koga je predložena dosadašnja premijerka i potpredsjednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, i danas je protekla uz brojne polemike vlasti i opozicije, negodovanje i uvrede, a obilježilo je i “nasrtanje” na predsjedavajućeg Stojana Radenovića, zbog čega je sjednica na kratko prekinuta.

Poslanici Skupštine Srbije završili su za danas rad nešto prije 16 časova, a rasprava o izboru predsjednika parlamenta, kako je najavio predsjedavajući, biće nastavljena i sutra u 10 sati.

Dan u parlamentu obilježio je i gromoglasni aplauz poslaničke grupe vladajuće koalicije nakon što je predsjedavajući, “precizno matematički” izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije i premijerki što su mu dozvolili da ih podrži, naglašavajući da je Aleksandar Vučić vizionar koji radi stvari koje ostali ne mogu ni da zamisle.

- Meni su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić dozvolili da ih podržim, zato sam im zahvalan. Većina ljudi na planeti su obični, oni rade normalne stvari, talentovani, rade stvari koje obični ne mogu, a vizionari kao naš predsednik Vučić, radi stvari koje ostali ne mogu da vide - rekao je Radenović koji je bio među 100 najcitiranijih matematičara u svijetu.

Osim aplauza, i današnje zasjedanje proteklo je u atmosferi međusobnog koškanja, uvreda i optužbi.

Skupštinsko obezbjeđenje moralo je i danas da reaguje i stane ispred govornice zbog opozicionih poslanika koju su, u nedostatku strpljenja da dobiju glas, na taj način željeli predsjedavajućem Radenoviću da ukažu na povredu poslovnika.

Poslanici vladajuće koalicije su, zbog takvog ponašanja, apelovali na građane da vrate snimak sjednice i da vide kako je sve izgledalo i šta radi opozicija koja sebe naziva “Srbija protiv nasilja”. Poslanici opozicije udarali su poslovnicima o stolove dok su poslanici vladajuće koalicije, ali i predlagač Milenko Jovanov, govorili.

Pored uobičajenih tema opozicije, a koje se odnose na izborne krađe, birački spisak, preporuke međunarodnih posmatrača, situaciju u medijima, bila je i ta da li Ana Brnabić može da bude kandidat za predsjednika parlamenta, jer je predsjednica Vlade u ostavci. Jovanov je naglasio da nema nikakvih zakonskih, ni ustavnih prepreka da u skupštini sjede ni Ana Brnabić, ni Miloš Vučević, niti bilo ko drugi i naglasio da se Ustav nije mijenjao. On je podsjetio da je takvih primjera bilo i pre.

- I kad je bio Mirko Cvetković i onda je bilo po Ustavu i zakonu, i kad je bio Bojan Pajtić i onda je bilo, sad odjednom nije - rekao je Jovanov.

Brnabić je, odgovarajući na primjedbu šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića da poslanik istovremeno ne može imati i funkciju u Vladi Srbije, optužila opoziciju za nasilničko ponašanje, kao i da je Aleksić fizički nasrnuo na obezbjeđenje, koje je štitilo predsjedavajućeg.

Aleksić je kao razlog za incident, zbog kojeg je sjednica nakratko bila prekinuta, naveo to što predsjedavajući nije htio da uvaži opoziciju da po Poslovniku nešto kaže i tražio da taj policajac kojeg je “udario”, to i potvrdi.

Na sjednici je govorio i poslanik lider SPS-a Ivica Dačić koji je naglasio da sama činjenica da dosadašnja predsjednica vlade postaje predsjednica Skupštine, doprinosi kredibilitetu Skupštine u cjelini.

Dačić je rekao i da je neophodna politička stabilnost i jedinstvo, kako bi se zaštitili nacionalni interesi. I on je odgovorio na tvrdnje opozicije da on ne može u isto vrijeme da bude ministar u tehničkoj vladi i poslanik.

- Ja sam poslanik, tačno je, i ministar sam, ali sam ministar u tehničkoj vladi. Ja sam ministar od 2008. godine - naveo je Dačić. Predlagač Mihailo Jovanov je na kraju sjednice, koja će biti nastavljena sutra, izrazio očekivanje da će se u budućnosti poslanici ipak držati dnevnog reda, i da se neće ponoviti kao do sada da on bude brutalno kršen.

glassrpske.com

Tagovi: