Dodik danas sa Putinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je uoči današnjeg sastanka sa prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom da Republika Srpska mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je uvijek isticano da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku.

- Razgovaraću sa predsjednikom Putinom da mu kažem da se taj Dejtonski sporazum snažno urušio, da je veliko pitanje da li uopšte postoji. On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ne želi da Republika Srpska u tome bude izgubljena.

Republika Srpska nije ušla u Dejtonski sporazum da bude izgubljena nego da bude ojačana. Ono što sada zapanjaci rada jeste upravo da se sruši - rekao je predjednik.

Dodik je rekao da je vidljivo da Rusija savršeno dobro zna poziciju Republike Srpske i da je Dejtonski sporazum značajno srušen, ali da ruska strana i dalje stoji iza tog sporazuma.

Želimo da im objasnimo, pa i drugim partnerima na Zapadu, koji se dijametralno suprotno ponašaju, da je ukidanjem Dejtonskog sporazuma neprikosnovena i neupitna Republika Srpska i njen dalji put. Ako se sruši Dejtonski sporazum, a Zapad čini najviše da to sruši, moramo da imamo jasne politike poslije - naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da su zapadnjaci iznervirani situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i geopolitičnom situacijom sa Rusijom i Kinom, te da u takvim okolnostima Republika Srpska mora da ima prijatelje.

unaworld.com

Tagovi: