Formirani predmeti protiv Dodika i Zolaka

Predmet protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, formiran je već po primitku prve prijave, a zadužen je i tužilac, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Takođe je saopšteno da ostale prijave u radu.

"Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana Predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja 18. oktobra 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo RS formiralo predmet protiv Zolaka

Predmet protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka danas je formiran u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, saopšteno je iz Tužilaštva.

"Predmet je nakon formiranja predat postupajućem tužiocu na dalji rad", ističe se u saopštenju, prenosi RTRS.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske uputila je u petak krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Zolaka zbog izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz Člana 315 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

U prijavi se, između ostalog, navodi da Zolak već duži period počev od 24. septembra ove godine u kontinuitetu koristi svaku priliku uključujući medijski nastup na teritoriji Republike Srpske i BiH kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije, kao i informacije suprotne utvrđenom činjeničnom stanju od stručnih institucija u vezi sa upotrebom kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.

"Prijavljeni je iznosio ove neistine iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Banjaluka i bolnici u Prijedoru, a da su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini", saopšteno je iz Vlade Srpske.

Agencije