Gimnazija u Gradišci obilježava 100 godina postojanja

Gimnazija u Gradiši danas oslavi jubilej - 100 godina rada i postojanja. Povodom obilježavanja ovog jubileja biće upriličena svečana akademija na kojoj će prisustvovati ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić.

Gimnazija je počela sa radom 1921. godine.Radila je kao Niža realna do 1958. kada prerasta u četvorogodišnju školu.Prvi direktor je bio Matija Divić.Školske 1958/1959. godine, upisani su prvi đaci u Gimnaziju - samostalnu, četvorogodišnju školu.

Bilo je 37 đaka, a maturiralo je 26.Stara zgrada Gimnazije je izgrađena na zemljištu koje je bilo crkveno vlasništvo, a sredstva za izgradnju zgrade je poklonio mitropolit Georgije Nikolajević.Direktor škole je bio Stjepan Gabrilovac. Mnogima je u sjećanju ostala stara zgrada sa drvenim podom i grijanje na drva.

Profesori su bili strogi, a roditelji su uvažavali njihovo mišljenje, cijenili su znanje i poštovali su profesore. Bilo je malo udžbenika i knjiga za lektiru. Mnogi đaci su živjeli skromno, a ponekad ni obuću nisu svi imali. U novu zgradu (današnju) gimnazijalci su se preselili sedamdesetih godina prošlog vijeka.Vremenom je nabavljena oprema, đaci su mnogo učili, pa je iz ove zgrade otišlo u svijet mnogo sjajnih generacija.

Od 1973. godine Gimnazija je radila u sastavu školskog centra, zatim postaje dio centra za usmjereno obrazovanje, a od 23. maja, 1991. godine radi kao samostalna Gimnazija.

Danas je to moderno opremljena škola sa 300 učenika i 54 zaposlenih.Nastavni plan i program je kvalitetan, daje mogućnosti širokog obrazovanja i dobar je preduslov za studiji na svim fakultetima

M. Grubor