Građevine u BiH u ružičastom: Podrška oboljelima od karcinoma dojke (FOTO)

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u BiH u pink boju zvanično je počeo “Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”. Udruženja oboljelih od karcinoma dojke, okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” na taj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

- U Sarajevu u ružičasto smo obojili Akademiju likovnih umjetnosti. Osvijetlili smo Gradsku upravu u Banjoj Luci, Mješovitu srednju školu Bugojno, fontanu i most u Hadžićima, nacionalni spomenik kuća Nurije Pozderca i fontanu u Cazinu, most u Goraždu, Tvrđavu u Bosanskoj Krupi, mostove i fontanu u Zenici, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg. U ružičastoj boji večeras je i Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu - navodi tim “Think Pink”.

 

 

Tokom oktobra u cijelom svijetu promoviše  se borba protiv karcinoma dojke da bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od te bolesti.

Kad se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života mnogo su veće nego u slučajevima kad se ta bolest otkrije u kasnoj fazi, naglašeno je, prenosi Avaz.

banjaluka.net