Izgradnja zgrade IDDEEA konačno pred deblokadom

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) konačno bi mogla da dobije zgradu u Banjaluci čija izgradnja je počela prije skoro 15 godina.

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH su izmjene odluke o odobrenju „Projekta izgradnje objekta IDDEEA i organizacionih jedinica u Banjaluci s parternim uređenjem lokacije“. Ako Savjet ministara usvoji ovu odluku, konačno će biti odblokiran nastavak izgradnje ovog objekta koja iz neobjašnjivih razloga već godinama stoji u mjestu.

Direktor IDDEEA Almir Badnjević kaže za CAPITAL da se od septembra prošle godine kada je došao na ovu funkciju bori za to da od Savjeta ministara dobije zeleno svjetlo za nastavak izgradnje započete zgrade.

On objašnjava da Savjet ministara danas treba da donese odluku kojom će konačno biti odblokirana izgradnja, a ne samo odluku o formalnom produženju roka za završetak izgradnje kakva je donošena nekoliko puta do sada.

„Nakon što Savjet ministara usvoji odluku, a nadam se da će to biti danas, mi ćemo imati odriješene ruke za raspisivanje tendera, izbor izvođača radova i sprovođenje svih daljih procedura za nastavak i okončane izgradnje“, kaže Badnjević.

On dodaje da je za ovaj projekat planirano 24,7 miliona KM od čega je do sada utrošeno oko 3,3 miliona KM.

„Za izvođenje građevinsko-zanatskih i hidroinstalaterskih radova, elektroinstalacija i termotehničke instalacije u 2024. godini obezbijeđeno je 10,07 miliona KM, za radove u 2025. godini 4,5 miliona KM i u 2026. godini 5,2 miliona KM“, precizira se u odluci koja je danas pred Savjetom ministara.

Pored toga, predviđen je milion maraka za priključenje na elektro mrežu i uknjižbu objekta, te 650.000 KM za tehnički prijem i pribavljanje upotrebne dozvole.

Podsjećamo, Savjet ministara je još 2011. godine donio odluku o izgradnji zgrade IDDEEA u Banjaluci.

U skladu sa tom odlukom u 2011. godini predviđena je izrada glavnog izvođačkog projekta, 2012. pribavljanje odobrenja za građenje, a u 2013. i 2014. godini izgradnja objekta shodno urađenoj tehničkoj dokumentaciji i planiranoj dinamici.

Ove godine će se navršiti deset godina od isteka tog prvobitnog roka za izgradnju zgrade u neposrednoj blizini kasarne Trapisti u Banjaluci koji je po ko zna koji put produžen i sada je rok za završetak radova 2026. godina.

Pored produženja roka, stalno su se povećavala sredstva za izgradnju, pa je odlukama Savjeta ministara taj iznos višestruko povećan sa prvobitnih 16,3 miliona KM.

CAPITAL je u avgustu prošle godine objavio tekst i video o tome kako temelji zgrade IDDEEA zarastaju u korov.

Tagovi: