Izložba u čast velikog Hercegovca grofa Save Vladislavića Raguzinskog

Znameniti Hercegovac, Sava Vladislavić Raguzinski, bio je čovjek od najvećeg povjerenja ruskog cara Petra Velikog.

  U njegovu čast u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška otvorena je izložba “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski”. Smatra se da je Vladislavić  jedan od najznačajnijih srpskih diplomata svih vremena.Izložba sadrži dokumente dosad nepoznate javnosti.

 Koautor izložbe Branko Vukomanović  istakao je da je njegov slavni predak grof Vladislavić, koji je rođen u januarskim danima kada cijelo Srpstvo slavi Svetog Savu, čuvao kosovski zavjet tražeći od svog cara da ga imenuje „grofom ilirskim“. 

 


 

-Neki istoričari smatraju da je Sava Vladislavić poslije cara Dušana, bio najvažnija ličnost Srpske istorije. Sava Vladislavić bio je najznamenitiji Srbin 18. vijeka, koji je iz sela Јasenika kod Gacka, preko Dubrovnika, Carigrada do Moskve ostvario diplomatsku karijeru, kakvu niko, ni do dan danas nije - tvrde istoričari, a na otvaranju izložbe ponovio je njegov predak Branko Vukomanović.

 
Ovaj znameniti Hercegovac bio je svestrana ličnost, čovjek od najvećeg povjerenja Ruskog cara Petra Velikog, i kao takav u istoriji nepravdeno zapostavljen i nepoznat. Prilikom otvaranja izložbe čulo se da je ovo četvrta po redu izložba posvećena grofu Raguzinskom u proteklih pola godine.


Njemu se pripisuju mnoge zasluge. Formirao je Rusku obavještajnu službu, bio je desna ruka cara Petra Velikog, formirao je granicu između Ruske i Kineske imperije, bio je značajan ruski diplomata. Na dalekom Ruskom istoku, u Sibiru, na granici sa Mongolijom podigao je grad posvećen Svetom Savi. Zvao se Troicosavsk, a danas se taj grad zove Kiahta. Bio je ruski diplomata u Vatikanu i u Kini.


Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić istakao je da je Raguzinski prvi put predstavljen u Gradišci, zahvaljujući Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatije i predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude. Izložba posvećena Savi Vladislaviću Raguzinskom, otvorena je mjesec dana.

B. Grgić

Tagovi: