Jahorina ekonomski forum počeo danas, ovo su neki od panelista

Јahorina ekonomski forum počinje danas pod nazivom “Regionalne integracije i BiH – Berlinski proces ili Otvoreni Balkan”.

Prvog dana foruma predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će drugog dana učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela. U nastavku teksta predstavljamo vam samo neke od panelista koje će učesnici imati priliku da upoznaju na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu.

U okviru panela “Jedan region – jedno tržište” predstaviće se prof. dr Dejan Ilić, doktor fizičke hemije, naučnik svjetskog glasa, jedan od najpoznatijih inovatora, poznat kao tvorac mikrobaterije po zahtjevu Stiva Džobsa. Čovjek koji je za kreaciju mikrobaterije i smart kartice dobio nagradu za životno djelo Svjetskog udruženja hemičara. Dobitnik je Oskara za tehnološku inovaciju.

Dugogodišnji direktor Varta-e danas donosi strateške odluke kao član Nadzornog odbora ove kompanije i kompanije ARRI. Predsjednik je UO Inovacionog fonda Srbije, profesor na univerzitetima Masačusets, Grac i Berlin, član Njujorške akademije nauka, vlasnik više od 600 patenata… Prijatelj je i školski drug nemačke kancelarke Angele Merkel, koja mu je poverila osetljiv posao projektovanja prvog automobila na električni i elektronski pogon u ovoj zemlji. Njen je savjetnik i predstavnik Njemačke u Evropskoj komisiji za pitanja elektrifikacije vozila. Osmi je srpski oskarovac. Važi za najvećeg lobistu nemačkog kapitala na Balkanu, zahvaljujući njegovom autoritetu i uticaju otvorene su brojne tehnološke kompanije u Srbiji.

Nekada  su malinari i kupinari imali najbolji izvoz, a danas  je Srbija najpoznatija po izvozu softvera. Lično, osećam veliku socijalnu odgovornost prema mladima, da im pomognem da daju sve od  sebe za bilo šta da rade, jer uspeh tada dolazi – garantovano - rekao je ranije Ilić.

U okviru panela “Kreativni sektor – industrija budućnosti” učesnici će imati priliku da upoznaju prof. Dušana Jovovića. Jovović je multimedijalni umjetnik, osnivač „Artbeat“ umjetničke grupe koja je brzo prerasla u jednu od vodećih kreativnih i produkcionih kompanija za nove medije i izgradnju modernih muzeja. Završio je slikarstvo i grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, magistrirao je i doktorirao digitalnu umjetnost i tehnologiju.  Novim medijima i interaktivnom umjetnošću bavi se više od 20 godina i zajedno sa svojim timom osmislio je preko 500 projekata, a neki od njih bili su prvi takvog tipa u svijetu. Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn, i Nikola Tesla teme su izložbi Dušana Jovovića koje osvajaju sve generacije, spajajući nauku i umjetnost.

Priroda, nauka i umetnost predstavljaju neodvojivi deo prostora u kome se krećem i koji koristim za inspiraciju, tehnologija dolazi kao posledica moderne komunikacije. Ovaj vid komunikacije je razumljiv svim generacijama - ističe Jovović.

Takođe jedan od panelista u okviru ovog panela je i Boro Marić, predsednik Asocijacije Greenways, čovjek koji je prije osam godina otišao na selo motivisan da doprinese svojoj zajednici i da mjesto u kojem živi učini boljim. Nadomak Mrkonjić Grada stvorio je jedan od najljepših lokaliteta kreativnog turizma u BiH.

Okupio je vrijedne i entuzijastične ljude koji su mu pomogli da od stare i oronule škole, u polunapuštenom selu Pecka, kod Mrkonjić Grada, napravi Centar za posjetioce koji je poput lokomotive povukao brojne dobre inicijative – od povratka ljudi u selo do ivesticionog ulaganja u selo. Od sela je napravio brend, pa je sad Pecka više kao osjećaj. Pecka je postala kuća dobrih ideja. Od početka inicijative do sad je u ovaj koncept uloženo preko milion KM kroz različite fondove. Obnovljeno je preko 60 kuća u selu, zaštićen je izvor Sane kao spomenik prirode, izgrađena prva solarna elektrana kroz crowdfunding kampanju, naselje sa 11 mobilnih kuća za smještaj. Dobili su status jednog od 14 najljepših sela BiH, organizuju festivale i edukacije, a koncept Pecke prenijeli su na susjedne opštine i formirali novu destinaciju pod imenom Dinardika.

Prof dr Dijana Katica učestvuje na panelu “Žene liderke Balkana”. Ona je osnivač hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i dobitnica je ovogodišnje nagrade  „Utjecajne hrvatske žene” 2023. godine, u kategoriji Vodstvo i Inovacija.

Dijana Katica, osim što uspješno vodi „Klub članova Selo“, direktorica je i Iter Vitis Croatia, udruženja koje je dio evropske kulturne rute Iter Vitis. Članica je različitih hrvatskih i međunarodnih udruženja i radnih tijela, a u 7. sazivu Hrvatskog sabora bila je i članica Odbora za turizam Hrvatskog sabora. U državi koja ima 90 posto ruralnog prostora, Dijana Katica jedna je od prvih entuzijasta i stručnjaka za ruralni prostor i ruralni turizam, kojim se počela baviti još 1997. godine kada je osnovan „Klub članova Selo“. Dijana je osmislila i već 10 godina uspješno vodi projekt “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award”, koji je izrastao u najvažniju nagradu i priznanje za kvalitetu u hrvatskom ruralnom turizmu. Posljednjih nekoliko godina kroz različite programe i projekte radi na osnaživanju žena koje žive i rade u ruralnim područjima kroz autorski projekt „Ruralne Europljanke“.

Takođe još jedna od panelista u okviru panela “Žene liderke Balkana” je i prof dr Tamara Papić – inovacija „Baby FM“. Ona je stručnjak za razvoj poslovanja, s diplomom magistra upravljanja kvalitetom na Fakultetu organizacijskih nauka. Dr.sc. u senzorskim tehnologijama na Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jozef Stefan (Slovenija) usmjerena na multidisciplinarna istraživanja. Iskusni medijski planer i producent, voditelj projekta i razvojni programer start-up ekosustava. Vješta u poslovnoj transformaciji, istraživanju tržišta, engleskom i ruskom jeziku. Tamara godinama radi na podizanju svijesti u oblasti inovacija i kreativnih industrija i autorka je serijala “Moj heroj” i “Zlatna ideja” na nacionalnoj TV RTS. Inovacija Baby FM, specijalni sensor koji kontinuirano mjeri temperature i kroz povezanost sa mobilnim uređajem prijavljuje odstupanja trenutno je u fazi testiranja na četiri beogradske klinike.

Na panelu Regionalno tržište rada – šta ponuditi mladima učesnici će imati priliku da upoznaju Edina Mehića, serijskog preduzetnika, iskusnog poslovnog izvršioca, te vodećeg investitora i savjetnika mreže poslovnih anđela, kao i motivacionog govornika i gosta predavača na nekoliko međunarodnih univerziteta. Tvorac je portala posao.ba i kompanije Kolektiv d.o.o. koja razvija inovativne proizvode i usluge.  Osnivajući svoju prvu kompaniju u 19. godini života, kao student na Matematičkom fakultetu, Edin Mehić je izgradio karijeru na raskrsnici tehnologije, potrošačkog interneta i zabavnog sektora. Sa iskustvom preko 14 godina rada, Edin osniva i podržava start upe tehnoloških novotvorina i posluje sa kompanijama Fortune 500.  Područja njegove stručnosti su: IT, Business and Software Development, Internet, Start ups, Angel Investing, Labor Market, Recruitment, Design, UX Management, Digital Recruitment Advertising, Online recruitment, Social recruiting, Entrepreneur, CEO.

Ivan Jakovljević je moderator na panelu “Uz razvoj sektora IT ni Google nije nedostižan”. Jakovljević je dugogodišnji direktor u Google, danas samostalni konsultant i investitor u tehnološke kompanije na Bliskom Istoku. Nakon završetka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu otišao je u Ameriku da bi završio MBA na prestižnom Stanford Univerzitetu. Prvo zaposlenje nalazi u Silicijumskoj dolini, kao konsultat direktora velikih kompanija i vlada, nakon čega prelazi u Google gde dolazi do pozicije Head of New Markets za Bliski Istok & Sjevernu Afriku. Ivanovi javni nastupi privlače pažnju širom svijeta.

Marijana Gligorić takođe je jedna od panelistica u okviru panela “Uz razvoj IT ni “Google” nije nedostižan”. Ona je preduzetnica, suosnivačica firme “BrigIT” koja se bavi softverskim inženjerstvom. Ovogodišnja je dobitnica nagrade u kategoriji Young Woman Entrepreneur Regionalnog savjeta za saradnju (Regional Cooperation Council) sa sjedištem u Sarajevu, organizacije osnovane od strane Evropske komisije sa ciljem da unaprijedi politiku razvoja na Zapadnom Balkanu.

- Mladim ženama su potrebni ‘role’ modeli i razbijanje predrasuda. Drago mi je da su to i drugi primetili i da su se pokrenuli na polju osnaživanja žena u IT svetu i njihovoj promociji. Sve je više inicijativa i događaja koji pokreću ovu temu, a potrebno je dodatno promovisati grantove, olakšice i mentorsku podršku za žene preduzetnice koje se odluče da pokrenu svoj startup - smatra ona.

U okviru superklastera Odličan3 sa projekta “Srbija inovira” oformila je zajednicu Girl Pow3r u okviru koje se bavi osnaživanjem žena i usmjeravanjem na IT i konkretno web3 svijet. U Privrednoj komori Srbije aktivna je u projektima motivacije i podrške ženama preduzetnicama u IT sektoru.

U okviru panela Poljoprivreda i digitalna transformacija učesnici će imati priliku da upoznaju Jovanku Sabljić, mladu preduzetnicu iz Drvara koja je svoju strast prema tradiciji i bogatstvu svog kraja pretočila u moderan koncept „Budi zdrav ko dren“. Zahvaljujući ovoj inicijativi koja djeluje na međunarodnom nivou „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ dobio je zaštitu oznake porijekla i uvršten je u dio zvanične baštine ovog kraja.

Organizatorka je “BRENDAONICE” sa ciljem povezivanja domaćih proizvođača i kupaca iz cijele Bosne i Hercegovine, a cilj joj je da zaštiti, promoviše i ojača lokalnog proizvođača koji prodaje i prerađuje proizvode od drenjina. Jovanka se bavi i promocijom zdravijeg načina života i razmišljanja.

Naša tradicija i domaći proizvodi, od kojih smo mnoge već zaboravili, veliko su bogatstvo i imperativ našeg društva. Kao sastavni dio našeg identiteta, uz inovativna rješenja, mogu postati vrijedan kapital, koji pored ekonomske koristi, doprinose prepoznatljivosti i brendiranju naših prostora - kaže Jovanka.

banjaluka.net

Tagovi: