Koliko su koštale maske u Kini: Nastavljeno suđenje u predmetu „Korona ugovori“

 Prema profakturi cijena jedne respiratorne maske "KN 95" koju je nabavljala firma "Promeding" iznosila je 0,20 dolara u Kini, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je saglasnost pomenutoj firmi da može da uveze 67.550 komada tih maski.

Kazao je ovo svjedok tužilaštva Mladen Čančarević u banjolučkom Okružnom sudu na suđenju u predmetu poznatom kao "Korona ugovori". Svjedok Čančarević je sada pomoćnik direktora Agencije, u vrijeme davanja saglasnosti 2020. godine bio je rukovodilac u sektoru za pravne poslove.

U predmetu "Korona ugovori" optuženi su bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislav Zeljković,  direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac, direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković.

Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Svjedok Čančarević je potvrdio da je  firma "Promeding" bila upisana u registar za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

- Zahtjev za davanje saglasnosti za uvoz neregistrovanog medicinskog sredstava maski "KN 95" bio je kompletan imao je i izjavu odgovorne osobe ispred firme koju je potpisala Ljiljana Trišić, te izjavu krajnjeg korisnika o potrebni hitne nabavke, koju je potpisao Branislav Zeljković, kao i sertifikat robe. Zahtjev je bio kompletan i  odobren je uvoz - rekao je Čančarević te dodao da je krajnji korisnik maski bio Institut za javno zdravstvo RS.

Istakao je da je u to vrijeme, prije davanja saglasnosti Agencija dobila dopis od ministra zdravlja  u Vladi RS Alena Šeranića kao i predsjednika Vlade Radovana Viškovića da se ubrzaju procedure davanja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

- Kasnije sam saznao da je "Promeding" uvezene maske prometovao preduzeću "Prokontrol" što nije bilo u skladu sa pravilima Agencije. To nije bilo dozvoljeno jer je krajnji korisnik bio IJZ RS - rekao je između ostalog Čančarević i potvrdio da na njega nije vršen pritisak da se izda saglasnost za uvoz "Promedingu.

Zeljkovićev advokat Jadranka Ivanović ukazala je da prema certifikatu pomenute maske KN 95 nisu medicinska sredstva te je pitala svjedoka kako je data saglasnost za uvoz medicinske maske. Čančarević je kazao da je Agencija izdala saglasnost za uvoz medicinskog sredstva koje se zove "Zaštitna maska KN 95". Zatim je,  na zahtjev odbrane, pročitao sertifikat,  rekavši da u njemu  piše da se radi o zaštitnoj maski

- Saglasnost  za uvoz  medicinskog sredstva je izdata na osnovu cjelokupnog spisa.  Postojala je izjava odgovorne osobe u firmi "Promeding" i u zahtjevu je stajalo da je to medicinsko sredstvo te  Agencija nije mogla odbiti zahtjev jer je postojala ta izjava i cijeli spis je bio kompletan - rekao je između ostalog Čančarević.

Svjedok Strahinja Obradović koji je u agenciji radio u sektoru za pravne poslove i koji je dužio spis "Promedinga", kazao je da je njihov zahtjev bio kompletan. Potvrdio je da se prema sertifikatu koji je dostavila firma iz Kine za pomenute maske KN 95, radi o zaštitnoj opremi. Obradović je takođe potvrdio da je postojala izjava ministra zdravlja RS da se za uvoz neregistrovane medicinske opreme olakša i ubrza i dozvoli i bez dodatne dokumentacije.

Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 u odnosu na nabavnu.

Radnica u preduzeću "MMS Kode" Tea Todorović potvrdila je da je po zahtjevu i uputstvima optuženog Slavka Bojića napravila prednacrt  konzorcijumskog ugovora za preduzeća "Promeding" i "Prokontrol".

- Slavko mi je rekao da je tema ugovora nabavka zaštitnih i respiratornih maski te koje firme učestvuju. Po primjerak sam poslala Slavku Bojiću i Biljani Amidžić. Ne znam dalju sudbinu tog ugovora - rekla je između ostalog Amidžićeva.

Pojasnila je da je firma "MMS Kode" bila nekad Bojićevo vlasništvo.

Tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević joj je pokazala pomenuti nacrt ugovora i ona je potvrdila da je to taj dokument. Na zahtjev tužilaštva pročitala je da je korisnik ugovora Institut za javno zdravstvo, da je nosilac posla "Prokontrol" i Bojić, a firma "Promeding"član konzorcijuma. Odbrana je prigovorila da su pomenuti ugovor i dokumentacija vezano za to nezakonito pribavljeni.

glassrpske.com

Tagovi: