Kosovska policija pretukla dvojicu srpskih mladića u Gračanici (VIDEO)

Dvojicu srpskih mladića, braću Andriju i Mihajla Micića, sinoć su na očigled mještana, u centru Gračanice na Kosovu i Metohiji, pretukli pripadnici takozvane kosovske policije. Jedan od mladića prebačen je u bolnicu u Gračanici, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć, dok je drugi u policijskoj stanici.

Kako Tanjug saznaje, jedan od pretučenih se i dalje nalazi u bolnici u Gračanici.

Tokom noći u policijsku stanicu je stigla tužiteljka iz Prištine, koja je od mladića koji se nalazio u policijskoj stanici uzela izjavu, te je on zbog problema sa krvnim pritiskom odveden na ljekarski pregled u bolnicu.

Ispred Policijske stanice se potom okupilo nekoliko desetina građana koji traže da prestane policijska brutalnost prema mještanima.

Kosovski policajci su zaustavili automobil u kojem su se nalazila braća Andrija i Mihajlo Micić, a zatim im ispisali kaznu na albanskom zbog neaktiviranja pojasa.

Jedan od braće je, tvrde svjedoci, upitao zbog čega im kaznu pišu na albanskom, a ne na srpskom, nakon čega je uslijedila brutalna reakcija policajaca albanske nacionalnosti, piše RTS.

- Znaš li ti gdje živiš - upitao je policajac, prema riječima očevidaca, prije nego što je počeo da ih udara, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vasić, jedan od očevidaca, rekao je novinarima da mladići nisu ništa uradili, osim što je jedan od njih pitao zašto je kazna za saobraćajni prekršaj napisana na albanskom jeziku.

- Onda su ga oborili dole, tri albanska policajca. Oni su ga bacili dole, na asfalt, dečko je pokušao da se odbrani i vikao „Nisam ništa kriv“. Stvarno ništa nije rekao, samo je njegov brat rekao zašto ste pisali kaznu na albanskom, ništa drugo - ispričao je Vasić.

Na protestu, koji je trajao do pred zoru, bila je i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, koja je obavijestila mještane da je jedan od mladića prebačen u bolnicu.

Kazala je da  su privedena dva srpska mladića stara 19 i 24 godine.

Ukazuje da je prilikom privođenja nad mladićima primijenjena prekomjerna sila, da je jedan od njih  povrijeđen, te da je zatražio lekarsku pomoć.

- On se i dalje nalazi u bolnici pod opservacijom je lekara i sve dok ne dobijemo izveštaj lekara ne možemo da znamo u kakvom je stanju. Što se tiče izveštaja policije nismo ga dobili jer lokalna policija nije dala nikakvo saopštenje, čeka se odgovor regionalne istražne policije koja je preuzela slučaj - navodi Šubarićeva.

Ukazala je na to da je narod uznemiren i poručila da će ostati ispred stanice policije dok mladići ne budu pušteni.

glassrpske.com

Tagovi: