Kriminalizacija klevete se u EU napušta kao loše i zastarjelo rješenje

Kriminalizacija klevete i ograničavanje slobode mišljenja i govora koje se ubrzano uvodi u Republici Srpskoj kroz izmjene Krivičnog zakonika RS nikako ne mogu biti pozitivni za evropski put BiH.

Ovo je poručio šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler na današnjoj konferenciji o medijima i civilnom društvu u Banjoj Luci.

Satler kaže da situacija u Srpskoj zahtijeva usmjeravanje fokusa na izmjene Krivičnog zakonika i na najavu zakona o nevladinom organizacijama koji će značajno ograničiti građanska prava i slobode. Sve ovo dešava se, kaže Satler, u prvoj godini kandidatsog statusa BiH za članstov u EU.

Prošlog oktobra je EU dala BiH kandidatski status uz razumijevanje da će se raditi na realizaciji prioriteta za pristup, ali ovo što danas vidimo u Republici Srpskoj je potpuna suprotnost onome što se očekivalo. Moja šefica Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, istakla je juče da se ovoj regiji otvara mogućnost i prilika da se približi EU, te naglasila koliko je važno da se ona iskoristi. Ova prilika omogućava povećanje evropskih fondova i približavanje unutrašnjem tržištu EU. BiH treba da iskorist ovu priliku, a ne da uvodi nova ograničenja - kaže Satler i apeluje na državnu koaliciju i parlamente da učine sve što mogu da rade na napredovanju.

Satler se osvrnuo i na čest artgument da neke zemlje EU imaju kriminalzovanu klevetu, čime se opravdava usvajanje izmjena Krivičnog zakonika RS.

- To je pogrešno. Te zemlje imaju veoma funkcionalno pravosuđe i nema straha da će doći do zloupotrebe. U tim situacijama se sudi izuzetno pažljivo, a mi smo svi ovdje svjesni da je bh. pravosuđe puno problema. Osim toga, stav EU je da se ta praksa mijenja i napušta kao loša i zastrjela i ne treba da se oživljava - kaže Satler.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: