Najbolje rješenje za BiH je vojna neutralnost

 Za BiH je najbolje rješenje da sarađuje sa NATO-om, ali da ostane vojno neutralna, istaknuto je na današnjoj naučno-stručnoj konferenciji u Banjoj Luci koju je organizovalo Udruženje "Centar za lobiranje".

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je novinarima uoči konferencije "Vojni savezi ili vojna neutralnost - model za BiH u vremenu izazova" da BiH ima dobru saradnju sa NATO-om i da se na tome sve završava.

On je naglasio da je za BiH najbolja neutralnost i dobra saradnja sa NATO-om, koja podrazumijeva, prije svega obuku i mirovne misije koje BiH kroz Oružane snage daje širom svijeta, te dobra saradnja o civilnim pitanjima sa svim zemljama.

Prema njegovim riječima, sve što je do sada rađeno na programskim aktima je takvog karaktera da se nigdje ne prejudicira da je BiH ijednim zarezom u NATO-u.

Redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Miloš Šolaja rekao je novinarima da Republika Srpska čvrsto stoji na stavu vojne neutralnosti.

Šolaja ističe da je neutralnost jedan od oblika bezbjednosti za koji se ne izjašnjavaju samo Republika Srpska ili Srbija.

- Republika Srpska je jedan od oslonaca, jedan od faktora odlučivanja u BiH i u tom smislu se mora i posmatrati - istakao je Šolaja.

Urednik časopisa "Bezbjednosni forum" iz Beograda Petko Rašević kaže da je sama dilema - vojni savezi ili vojna neutralnost vještački izazvana i nametnuta od interesnih grupa, prije svega NATO-a, ne bi li i ovaj prostor, kako kaže, usisao u sebe.

Suštinska priča je upravo to da su im potrebni resursi i dodatne snage za ostvarivanje njihovih agresivnih ciljeva na prostoru Istočne Evrope i širom svijeta - naveo je Rašević.

S druge strane, kako je rekao, BiH kao prostor i narodi koje nose veoma bolna iskustva iz neposredne prošlosti nemaju baš nikakvog razloga da se upletu u igru velikih i da svojim žrtvama i naporima doprinesu stvarnju njihovih agresivnih ciljeva.

On je dodao da bi, napaćena prethodnim ratovima, suočena sa ogromnim odlivom stanovništva i demografskim gubicima, BiH trebala da se posveti, prije svega, unutrašnjem napretku, boljitku naroda i života u njoj, a ne da se svrstava u nečije tabore i da služi tuđim interesima i ciljevima.

U fokusu naučno-stručne konferencije u organizaciji Udruženja "Centar za lobiranje" bila je rasprava o strateškim pitanjima koja se odnose na koncept vojnih saveza i vojne neutralnosti u vremenu velikih bezbjedonosnih i ekonomskih izazova.

Na konferenciji je predstavljeno i četvrto istraživanje javnog mnjenja "Vojna neutralnost ili NATO?" koje je Centar za lobiranje sproveo u septembru ove godine na slučajnom reprezentativnom uzorku od 600 punoljetnh građana BiH na teritoriji Banje Luke, Sarajeva i Mostara.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da su građani Banje Luke više za EU i za vojnu neutralnost, dok su građani Sarajeva i Mostara više za ulazak BiH u NATO. 

glassrpske.com