Olujni udari vjetra u regionu: Nevrijeme obara drveće, odnosi krovove

Srbija je ovog vikenda pod uticajem snažnog ciklona sa zapada Evrope i centralnog Mediterana.

Ovakva sinoptička situacija dovela je do veoma izraženog jugozapadnog strujanja, uz priliv vrlo tople vazdušne mase sa sjevera Afrike i uz temperaturei do 20°C, dok su prethodnih dana dostizale i 22-23°C.

Bilo je i dosta oblaka, ponegdje i slabe kiše.

Ciklon je donio i veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa je bilo veoma vjetrovito.

Ovog vikenda u Srbiji duva veoma jak južni i jugozapadni vjetar, u planinskim predjelima sa olujnim udarima od 100 km/h. Najjači udari vjetra zabilježeni su na širem području Zlatibora i Zlatara, dok su na Kopaoniku zabilježeni udari vjetra od čak 108 km/h.

Jak vjetar koji od juče ne prestaje da duva pravi probleme širom Zlatiborskog okruga - izvaljuje drveće, obara kontenjere. Vetar koji duva brzinom od 20 do 80 kilometara na čas pričinjava velike štete i na širem području Kosova i Metohije.

Najači udari vjetra su u regionu Prištine gdje su vatrogasne službe od sinoć intervenisale u 12 slučaja.

Vatrogasne i bezbednosne službe su savetovale građanima da se drže dalje od objekata u izgradnji sa kojih je tokom protekla 24 časa vetar skidao lim i druge materijale koji "predstavljaju opasnost po bezbednost građana".

Oko pojedinih objekata, poput objekta u izgradnji nove zgrade opštine Priština postavljena je žuta traka upozorenja i zabrane prolaska sporednim ulicama.

U Prugovcu, prigradskom naselju Prištine, vjetar je odnio krov sa poslovno - stambenog objekta pričinivši veliku materijalnu štetu.

Građanima je upućen apel da izbjegavaju kretanje po parkovima zbog mogućeg obaranja stabala i grana sa drveća.

Naime, ni u Prijepolju situacija nije ništa bolja. Vjetar je čak okrenuo semafor za 90 stepeni što je u tom trenutku "pomutilo" vozače koji su se našli na toj raskrsnici, javlja reporter Telegrafa.

Ovaj incident se dogodio na magistralnom putu kroz Prijepolje, koji spaja Srbiju i Crnu Goru, kod isključenja sa magistrale u grad, koje je regulisano semaforom. Vozači kada su shvatili o čemu je riječ, postupili su po saobraćajnim propisima u situaciji kada ovakve raskrsnice nisu regulisane svetlosnim saobraćajnim znakom, te nije došlo do veće drame.

Istovremeno, u košavskom području duva jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima, na jugu Banata od 90 km/h, koliko je zabeleženo na području Vršca.

Veoma jaka košava duva ovog vikenda i u Beogradu.

Inače, vjetar je fenskog efekta, pa je ujedno u pitanju vrlo topao vetar, uz visoke temperature vazduha koje odgovoraju prosečnim vrednostima za aptil. Tokom većeg dela prethodne noći zahvaljujući košavi i fenskom efektu vjetra, temperatura u Beogradu nije padala ispod 15°C.

Dobra vijest je da će vetar u toku večeri potpuno oslabiti.

U ponedjeljak se očekuje da jugoistočni vetar bude u skretanju na severozapadni i to po prodoru hladnog fronta, pri čemu bi bio i pojačan.

U utorak će u većem delu Srbije duvati jak severozapadni vetar, naročito na istoku Srbije. Međutim, intenzitet vetra neće biti ni približan vetru ovog vikenda.

Nakon pravog proljećnog vremena, sedmica pred nama donijeće nam padavine i zahlađenje. Kiša se očekuje u nižim, snijeg na višim planinama.

Prema trenutnim prognozama nema na vidku da nas očekuje ono pravo zimsko zahlađenje sa snijegom i u nižim predelima, ali će vrijeme bar po temperaturama više biti nalik kalendaru, naročito poslije 20. februara.

nezavisne.com

Tagovi: