Političari u Gradini jedinstveni: Jasenovac se ne smije zaboraviti

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u Jasenovcu rekao je da je ovo mjesto sveto, jer ga je takvim učinilo više od 700 hiljada stradalih.

“Ponovo smo ovdje da se molimo za njihove duše.  Ovo je mjesto strašnog zločina koje se ne pamti ni u drugim logorima. Ovdje smo da osvježimo naše kolektivno sjećanje i da kažemo da Jasenovac ne može da bude izbrisan iz sjećanja našeg naroda”, istakao je Dodik u Donjoj Gradini.

Dodik je naveo i da bol koji nesumnjivo traje i danas, neće ustuknuti niti nestati.

“Ovdje smo da poručimo mladima da treba da znaju o ovome i zato se radujem sto ćemo zajedno sa Vladom i Srbije i predsjednikom (Aleksandrom) Vučićem definitivno ovdje izgraditi spomenik”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nikad ne smijemo zaboraviti šta su nam uradili.

Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije, rekao je se danas nalazimo na najvećem srpskom polju smrti.

“Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Razmere zločina i genocida na ovom mestu su tolika da deluje nestvarno. Sećanje na ove stradalnike je naš identitet i naš koren”, poručio je Vučević.

Poručio je i da “to što se ovde desilo, taj lelek i muku, može samo Gospod da razume”.

“Iz ovih humki izniče slava i besmrtnost Srbinova”, dodao je Vučević.

I Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, kazao je da mu je čast sto može da u Donjoj Gradini oda počast žrtvama.

“Ovdje se desio genocid, koji može da se mjeri sa Aušvicom i Treblinkom. I ranije sam dolazio na ovo mjesto, a ovo je prva godina da kada uđem u ove hrastove, da ne osjetim da su ovdje žrtve, a vjerujem da je tako zbog Svetog Vasilija”, rekao je Mandić.

nezavisne.com

Tagovi: