Raspisan konkurs za direktora “Elektrokrajine”, Čavić ispunjava uslove

Nadzorni odbor banjalučke “Elektrokrajine” raspisao je konkurs za direktora preduzeća.

Traži se osoba koja poznaje problematiku iz oblasti elektroprivrede i koja posjeduje rukovodne i organizacione sposobnosti i ima dokazive rezultate.

Pored opštih uslova traži se i završen elektrotehnički, pravni ili ekonomski fakultet.

To znači da sadašnji vršilac dužnosti Dragan Čavić ispunjava uslove konkursa.

On za CAPITAL nije želio da otkrije da li će se prijaviti, ali je rekao da “ima još planova kako unaprijediti rad “Elektrokrajine”.

Međutim, iz razgovora s njim, ali i planovima koje ima, može se naslutiti da ima ambiciju da nastavi raditi u preduzeću u koje je došao 2019. godine kada je zamijenio dugogodišnju direktoricu Seku Kuzmanović.

Kaže da nije na njemu da ocjenjuje svoj rad, ali da ima dosta stvari koje su bile dobre za protekle četiri godine.

Vratili smo dugove i potpuno smo likvidni, nemamo obaveza prema dobavljačima. Sa 1.900 radnika sada imamo 1.300 što je manje od broja predviđenog sistematizacijom. Naplatili smo preko 70 miliona starih nenaplaćenih potraživanja, što je u godini korone značajno uticalo na opštu likvidnost cijelog sistema - kaže Čavić.

Dodaje da je uspješno završena i reorganizacija preduzeća.

Uredio sam prihodovnu i rashodovnu stranu. Izvršio sam i restrukturiranje duga, koji je bio nepodnošljiv i stvoren po nepovoljnim uslovima. Konvertovali smo ga emisijom obveznica i godišnji  teret smanjili za dva miliona maraka. Loše kredite smo zamijenili dobrim - izjavio je on za CAPITAL.

Navodi da su plate od njegovog dolaska porasle u prosjeku za 46 odsto, i to najviše ljudima na mreži, odnosno elektro monterima, inženjerima, električarima i radnicima na mašinama.

Radiću na tome da se i dalje smanjuje broj zaposlenih u administraciji jer su plate viška radnika bile opteretile poslovanje preduzeća. Imam još nekih planova - zaključio je on.

Podsjećamo, „Elektrokrajina“ je prema poslednjem kvartalnom izvještaju, za devet mjeseci potonula u minus od 4,2 miliona KM.

Dragan Čavić postao je vršilac dužnosti direktora u februaru 2019. godine, nekoliko mjeseci nakon što je okrenuo leđa opozicionim kolegama iz tadašnjeg “Saveza za pobjedu”.

Tako je jedan od najžešćih kritičara SNSD-a, postao njihov koalicioni partner sa kojim je ušao u vlast.

Šta o tome misle birači koji su ga svojevremeno birali za predsjednika Republike Srpske kazali su na posljednjim izborima, dajući mu 1.222 glasa.

CAPITAL.ba