Rekordan broj noćenja: Koji to turisti najviše pohode BiH i šta posjećuju

Turizam je ove sezone u cvatu. Od ukupnog broja turista, 60 posto čine strani turisti, a od tog procenta dominantni su turisti iz regije: Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali mnogo ih je i iz Njemačke, Turske i Austrije. Novinari BHRT-a su se raspitali šta je to što turisti iz evropskih zemalja najviše posjećuju u našoj zemlji.

U Banjoj Luci, koja bilježi visokih 35 odsto veći broj turista nego prošle godine, strane turiste najviše privlači rafting na Vrbasu, te festivalski dio turističke ponude. Pored raftinga na Vrbasu turiste najviše privlači prepoznatljivi rafting na rijeci Tari, ali i posjete Višegradu i Trebinju.

- Primjetan je povećan broj dolazaka iz Turske, Njemačke, Austrije, Italije, ali ovagodina je potvrdila ono što je evidentno bilo prethodnih godina da ovdje ipak naajviše dolaze turisti iz regiona, oni se zadržavaju duže - kaže Marko Radić iz Sektora za promociju turizma u TO Republike Srpske.

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banja Luka kaže da se udio stranih turista lagano povećava, a tome doprinosi i konekcija sa međunarodnog banjalučkog aerodroma, koji je približio našu destinaciju i drugim evropskih zemljama.

Turisti koji su tek doputovali kažu tek prave plan šta će sve posjetiti. U Mostaru stranci su najviše zainteresovani za posjetu Starom gradu i Međugorju.

Glavni grad BiH bilježi rekordan broj stranih turista u odnosu na prošle godine. Pored zaanimanja za istoriju samog grada, strane turiste privlače i festivali, dominantno Sarajevo film festival.

Rekordan broj noćenja turista iz regiona i Evrope dokaz su da BiH ima šta za ponuditi i da je turizam grana u koju treba ulagati, što dovoljno pokazuju podaci Centralne banke da je priliv od turizma oko dvije milijarde maraka.

unaworld.com

Tagovi: