Spektakl za Dan državnosti: Vatromet širom Srbije i Srpske (FOTO, VIDEO)

Dan državnosti Srbije - Sretenje svečano je večeras obilježen u Srbiji vatrometom sinhronizovanim sa opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, uz isticanje zastave Srpske i Srbije, a osim lajt šoua, izveden je i dron šou.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet koji je večeras upriličen u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Sinhronizovani vatromet je počeo u 20.32.11 časova, odnosno spektakl, prikaz dronovima i istovremeni vatromet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske.

 

Svjetlosni šou je formirao natpise "Živjela Srbija" i zastave Srbije.

Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde do sada je najveće izvođenje koje čini 18.500 pojedinačnih efekata.

Lajt šou od 150 rasvjetnih tijela u sistemu sa još 300 uređaja na Kuli Beograd, koji pored Kule Beograd prave efekat od 600 metara duž obale Save, predstavlja najveći lajt šou u regionu ikad zabilježen.

Dron šou se izvodi sa 500 dronova, najveći broj jednovremenih letjelica u ovom dijelu Evrope koje izvode koreografiju trasom dužom od 750 metara riječnog toka.

 

Kontrola koreografije i letjelica zbog ove razdaljine mora da se radi specijalnim antenama proizvođača iz SAD koje su donesene u Beograd samo za ovu priliku.

Na zgradi Starog dvora prikazani su motivi ustanka, ustava, simbola državnosti, uz glas Karađorđa u interpretaciji Nebojše Kundačine, adaptacija teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Na večerašnjem uručenju sretenjskih odlikovanja po prvi put su u vještačkoj inteligenciji oživljene i dvije istorijske ličnosti - Karađorđe i Miloš Obrenović.

Na zgradi Instuta Servantes priređen je vremeplov u čast velikanu nauke Nikoli Tesli i Tesla će se ponovo "obratiti" Beogradu.

Takođe, priređeno je i "oživljavanje" fasada Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta na kojima su prikazana djela slikara Nadežde Petrović i Save Šumanovića.

Na Trgu republike emitovan je trominutni film "oživljavanja" umjetničkog djela Zbor u Orašcu - Veljko Stanojević.

U Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu specifičnost je da svi vatrometi u ovim gradovima traju koliko i vatromet u Beogradu i to što su piro-muzički vatrometi koji se prvi put izvode u ovim gradovima po jedinstvenoj muzičkoj numeri za sve vatromete u Srbiji.

Srbija je danas obilježila Sretenje - Dan državnosti u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

glassrpske.com

Tagovi: