Srbi u Vukovaru izgubili pravo na (razbijenu) ćirilicu

Državni zavod za statistiku  objavio je danas detaljne podatke o popisu stanovništva 2021, prema kojem je u Hrvatskoj 3.871.833 stanovnika, što znači da se u odnosu na 2011. broj stanovnika smanjio za 413.056 osoba.

U Vukovaru je bilo 23.175 građana, a od tog broja je 6.890 građana srpske narodnosti, odnosno njih 29,73 odsto.

To znači da Srbi u Vukovaru više nemaju pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Naime, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnim manjina određeno je da u jedinicama lokalne samouprave u kojima ima više od trećine stanovnika pripadnika pojedine nacionalne manjine, oni imaju pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Prema popisu 10 godina ranije, Vukovar je imao 34,87 odsto Srba.

Taj pad od pet odsto u broju Srba u Vukovaru je za N1 televiziju komentarisao i Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta, koji odbacuje iseljavanje kao razlog, već za to okrivljuje popis iz 2011. godine.

Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netačan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno, jer je neko eksperimentisao s lažnim podacima – rekao je on.

Smatra da je sada „vraćen mir“ u Vukovaru, mada priznaje da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao i veliki broj građana srpske nacionalne manjine, prenosi 24sata.

Na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je istakao da će sve vratiti na stanje prije 2011.

Predložiću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na bazi lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Svakom pripadniku manjine treba izaći u susret, ali preduslov za to je jako povjerenje. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarski prostor da učini iskorak prema naprijed – istakao je Penava.

srpskainfo.com