Suđenje Zeljkoviću: Zaštitna odijela dolazila u vrećama za smeće

Svjedok tužilaštva Igor Sliško u predmetu “korona ugovori” kazao je da su zaštitna odijela koja je nabavljala firma “Travel for fun” izgledala tanja od drugih, dolazila su bez deklaracija i u crnim vrećama za smeće, te da su samo ta odijela stizala na taj način.

Podsjetimo, u predmetu “korona ugovori” sudi se bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću, a osim njega optužnicom su još obuhvaćeni i direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić, kao i direktori firmi “Promeding” i “Prokontrol” Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Oni su optuženi da su u vrijeme korona virusa činili malverzacije u javnim nabavkama, te tako oštetili budžet RS za oko 1,3 miliona maraka.

Sliško je izjavio da je za vrijeme korona virusa radio na prijemu robe u Institutu, a da je inače zaposlen u Službi za higijenu.

Dodaje da mu je Vanja Čanković koja je takođe zaposlena u Institutu, a koja je ranije svjedočila u predmetu “korona ugovori” rekla da treba stići 5.000 zaštitnih odijela te da su kontrolisali količinu, a ne kvalitet.

- Odijela su stizala sukcesivno i kada je stigla prva tranša, odnio sam  uzorak Branislavu Zeljkoviću i rekao direktore  stigla  je prva grupa odijela od “Travel for fun”, a on je odgovorio u redu. Smatrao sam da mogu da se prime - kazao je  Sliško.

Naglasio je da mu je bilo čudno što su ova odijela dolazila u vrećama za smeće i da su bila tanja od drugih, ali da on nije stručan da ocijeni kvalitet.

- Bilo je  i drugih slučajeva da dođu odijela bez sertifikata, ali  su ova od “Travel for fun” jedina stizala u vrećama - naveo je Sliško.

Dodao je da je, po nalogu Zeljkovića, roba u dva slučaja i vraćena jer nije bila odgovarajuća.

Svjedok Tina Mećava rekla je da je potpisala dokumenta vezana za javnu nabavku zaštitnih odijela od firmi “Travel for fan” i “Promeding”, ali da u tom momentu nije znala ništa o javnim nabavkama.

Tvrdi da joj je dokumentaciju donijela Zora Bilić i rekla je da joj potpiše to jer im je potrebno za odijela.

- Pitala sam o čemu se radi, rekla je potpiši samo da dobijemo odijela - tvrdi Mećava.

Prema njenim riječima, potpisala je dokumentaciju samo kako bi dobili odijela, a vjerovala je kolegama da je sve uredno.

Tvrdi i da nije detaljno gledala o čemu se radi, ali da je primijetila da je nabavka vrijedna oko dva miliona i da je navedena firma “Travel for fun” koju je sa društvenih mreža znala po putovanjima.

Istakla je da u tom momentu nije imala rješenje da je član Komisije za javne nabavke niti je išta znala o tenderu, niti detaljno gledala dokumentaciju i da je kasnije u kancelariji kod Zeljkovića saznala da je član komisije.

Ističe da je na sastanku kod Zeljkovića kojem su prisustvovali i Radmila Barašin i Zora Bilić razgovarano o tome kako ih je zvala policija zbog javnih nabavki jer su članovi komisije.

- Rekli su da je sve u redu i da ne treba da brinemo i da kažemo da je sve sprovedeno kako treba - rekla je Mećava.

Istakla je da je sastanak održan nakon što je policija zvala nju i koleginicu Branku Subotić Radivojević da daju izjavu oko nabavki.

Na kraju je odgovarajući na pitanje odbrane, istakla da je niko nije natjerao da potpiše dokumente.

Svjedok tužilaštva  Radomir Rokvić, koji je bio magacioner u IJZ RS, potvrdio da je bio član Komisije za prijem robe, ali da nije pregledao kvalitet već je samo knjižio ulaz i izlaz, piše CAPITAL.ba.

Tagovi: