Šumarima veće plate, štrajk se obustavlja

 Predstavnici Uprave Šuma Srpske i sindikalne organizacije postigle su danas sporazum o povećanju cijene rada, koja će iznositi 160 maraka, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako su naglasili, da bi bili u mogućnosti da osiguraju dovoljna sredstva za ovo povećanje, svi organizacioni dijelovi će morati napraviti uštede, odnosno smanjenje troškova gdje god je to moguće.

- Jedan od načina jeste angažovanje vlastite radne snage na šumsko-uzgojnim i ostalim radovima, kao i na sakupljanju ostalih šumskih proizvoda po osnovu kojih se mora ostvariti značajniji prihod - saopšteno je iz "Šuma".

Javno preduzeće će, kako su naveli, i dalje insistirati na povećanju cijena šumskih drvnih sortimenata, shodno stanju na tržištu i to prvenstveno iz razloga kako se ne bi ugrozio rad preduzeća i u budućem periodu, te u tome očekujemo podršku Vlade Srpske, kao i Skupštine preduzeća.

- Uprava Javnog preduzeća će insistirati na potpunom poštovanju svih odredbi kolektivnog ugovora za zaposlene u firmi - navodi se u saopštenju.

Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća "Šume Srpske", je za "Nezavisne novine"  rekao da niko nije u potpunosti zadovoljan dogovorom, ali da je postignut kompromis koji je u interesu radnika ovog preduzeća.

- Mi ćemo u narednom periodu pratiti situaciju i sigurno ćemo djelovati u najboljem interesu radnika. Moja jedina poruka je da pozovom sindikalno članstvo da povuku svoje sindikalne aktivnosti kada su u pitanju štrajkovi upozorenja.

Mislim da nema potrebe da se ide s tim, jer ćemo mi shodno daljim dešavanjima uskladiti svoje ponašanje. Želim da se zahvalim svima na saradnji i mislim da smo došli do cilja - rekao je on.

Blažo Prodanović, predstavnik Sindikata zaposlenih u Šumama Srpske, je za "Nezavisne novien" istakao da je i on zadovoljan ovim što je dogovoreno.

- Današnjim sporazumom i odlukom koji smo potpisali stavljena je van snage namjera o pokretanju štrajka. To su naši zahtjevi koje smo tražili i te smo zahtjeve i dobili. Postigli smo svoje ciljeve - kaže on.

nezavisne.com