Sutra će pored Zemlje proći "potencijalno opasan" asteroid

Svaki svemirski objekt koji je približi Zemlji na nešto manje od 200 miliona kilometara NASA označava kao "objekt u blizini Zemlje", dok svaki brzi objekt koji se kreće unutar 7,5 miliona kilometara od naše planete spada u kategoriju potencijalno opasnih. Sve te objekte astronomi pažljivo prate te vode računa o mogućim devijacijama s njihovih predviđenih putanja, poput sudara s drugim svemirskim objektima koji bi ih mogli usmjeriti prema Zemlji.

NASA je ove sedmice upozorila na "potencijalno opasan" asteroid koji će sutra proletjeti pored naše planete. Prema svemirskim standardima, proći će jako blizu, no prema našim zemaljskim standardima to će biti jako daleko i nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Asteroid 2015 FF proći će 4,3 miliona km od Zemlje, a koliko je to daleko najbolje govori podatak da je to nešto više nego osmostruka udaljenost Zemlje od Mjeseca. Veličina asteroida iznosi između 13 i 28 metara, a brzina s kojom će proći pored Zemlje iznosi više od 33 hiljade km/h.

Ako su NASA-ina predviđanja tačna i ako ne dođe do nekih nenadanih situacija, zemljani mogu biti mirni što se tiče kataklizmičkih asteroida barem još stotinu godina. Naime, kroz sljedećih stotinjak godina naša se planeta ne bi trebao naći na putu velikih asteroida, no kako upozoravaju na Live Scienceu, ne treba isključiti mogućnost udara manjih asteroida poput onog koji je 2013. pao iznad Čeljabinska u Rusiji i uzrokovao značajnu štetu i ozlijedio više od 1200 ljudi.

nezavisne.com