U Banjaluci odigrana prva zvanična utakmica u BiH sa VAR tehnologijom

Prva zvanična utakmica u BiH u kojoj se koristi VAR tehnologija počela je od 18:00 sati u Banjaluci, a susret u okviru finala Kupa Grada Banja Luke igrali su Željezničar Sport tim i Naprijed.

Glavni sudija ovog istorijskog susreta je Dragan Petrović, dok je VAR sudija Miloš Gigović.

Damir Lazić je pomoćnik VAR sudije, a VAR tehničar je Boris Stanković.

Podsjetimo, odlukom Fudbalskog saveza BiH od naredne sezone VAR tehnologija će se primjenjivati u Premijer ligi BiH.

U toku je edukacija sudija nakon koje će oni dobiti VAR sertifikate, a upravo je utakmica u Banjaluci jedna od onih na kojoj će se testirati sudije i tehnologija.

Poslije okončanja edukacije i proceduralnih stvari ostaje da FIFA potvrdi zvaničnu upotrebu VAR-a u elitnom rangu bh. fudbala.

“Utakmica koja će se odigrati u Banjaluci dolazi kao sastavni dio u sklopu obuke sudija za VAR tehnologiju. To je prva od 12 utakmica na kojoj ćemo testirati sudije. Naime, od 24 sudije, koliko ih imamo na ‘A’ listi, njih 12 je došlo do ove završne faze. Za njih 12 moramo u bližoj budućnosti organizovati 12 utakmica, zvaničnih ili prijateljskih, na kojima će suditi cijelu utakmicu i pokazati svoje znanje”, rekao je juče Elmir Pilav, koji se inače nalazi u svojstvu glavnog VAR instruktora.

Svaki od 24 sudije Premijer lige BiH proći će ovu obuku, a među njima i najbolji arbitri koji sude međunarodna takmičenja budući da ranije nisu imali priliku biti VAR sudije jer nisu imali sertifikat.

banjaluka.net

Tagovi: