Vijeće naroda odbacilo veto Bošnjaka na Izborni zakon Srpske

Vijeće naroda Republike Srpske na sjednici koja je u toku, nije prihvatilo mehanizam vitalnog nacionalnog interesa (veto) na Izborni zakon Republike Srpske, a koji je uložio Klub delegata bošnjačkog naroda, saznaju "Nezavisne novine".

Za usvajanje veta, kako je potvrđeno „Nezavisnim“, glasalo je samo pet delegata iz Kluba Bošnjaka, što nije bilo dovoljno da ovaj prijedlog prođe.

Prijedlog nisu podržala dva delegata iz Kluba Bošnjaka, Srebrenka Golić, koja je i predsjedavajuća Vijeća naroda RS, kao i Igor Bošnjak.

Jedan delegat bošnjačkog Kluba, kako je kazao izvor iz ove institucije, nije bio na sjednici.

Treba reći da je ovo očekivan epilog, jer su odmah nakon najave da će veto biti pokrenut, stizale reakcije da neće dobiti podršku.

Nakon ove odluke, veto Bošnjaka ide pred Zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske, koji će odlučivati da li će biti prihvaćen ili ne.

I tamo je teško očekivati da će doći do dogovora, jer je dosadašnja praksa bila takva da na Komisiji nije usvajan nijedan veto.

Ako se pretpostavi da će mehanizam pasti i pred Komisijom, onda se seli pred Ustavni sud Republike Srpske. A ako i tamo ne bude prihvaćen, tekst Izbornog zakona Republike Srpske ide na potpis pred Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, a nakon toga i zvanično stupa na snagu.

nezavisne.com

Tagovi: