Završen skup u Sjevernoj Mitrovici: Srbi ostaju "svoj na svome"

U Sjevernoj Mitrovici završen je veliki narodni skup Srba, s ciljem da se međunarodnoj zajednici uputi jasna poruka da se ne prihvata odluka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila i njegovo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština kako je utvrđeno Briselskim sporazumom.

Skup u Sjevernoj Mitrovici sa koga su se čule poruka mira i da Srbi ostaju "svoj na svome" završen je pjesmom "Ovo je Srbija".

Major Nenad Đurić, suspendovani komandandir policije na KiM poručio je na skupu u Severnoj Mitrovici da "nemaju drugu zemlju i da hoće na svojoj zemlji da sade cveće koje će raširiti miris mira".

Podsjetio je na reči Patrijarha Pavla koji je govorio da "pre nego što mi sudiš uzmi moje cipele i idi njima". 

Okupljenim građanima u Severnoj Mitrovici obratila se sudija Ljiljana Stevanović. Stevanovićeva je rekla da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog sistema.

Mi smo odlučili jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se svim u ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa - istakla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je rekla da ljudi na KiM traže elementarna ljudska prava. 

Ovo je naša poruka mira, upućena međunarodnoj zajednici, ali i našim komšijama i apel da se sporazumi poštuju - napomenula je Stevanovićeva. 

Milan Radojević, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice zahvalio se svim okupljenima i rekao da se sa skupa šalje poruka mira.

Devet godina dali smo šansu Briselskom sporazumu, nažalost nismo uspeli. Jutros smo zvanično podneli ostavke. Naša borba se nastavlja, ona će biti samo u drugom obliku - istakao je Radojević. 

nezavisne.com