Zima puni prihvatilišta za beskućnike u Banjoj Luci

U Prihvatnoj stanici, koja djeluje u okviru Gerontološkog centra na Paprikovcu, trenutno se nalaze četiri osobe koje su zatečene u skitnji, a s obzirom na veoma hladno vrijeme taj broj bi u narednom periodu mogao i porasti.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor Gerontološkog centra Vinko Lolić, koji je istakao da je Prihvatna stanica za smještaj osoba zatečenih u skitnji na raspolaganju ljudima koje život nije mazio u svakom trenutku.

- Limit je devet osoba, ali to ne znači da neće primiti i druge ako za tim bude potrebe, jer bi to zaista bilo nehumano. Naći ćemo uvijek mjesta i niko nikada neće biti odbijen - rekao je Lolić.

Podsjetio je da je ugovor između Gerontološkog centra i Centra za socijalni rad potpisan 2005. godine i da predstavlja spas za ljude koji su prepušteni sami sebi.

- Zbog ratnih dešavanja, propasti privrede i ostajanje bez posla mnogo naših sugrađana je osiromašilo, a neki su ostali i na ulici te su postali beskućnici - rekao je Lolić. 

Oni su, kako kaže, silom prilika osuđeni da borave na ulicama bez ikakvih uslova za život dostojan čovjeka, a to je posebno teško u hladnim danima, kada su temperature ispod nule. Osim toga, povećanom broju siromašnih, kako kaže, svjedoče i podaci da je u posljednje vrijeme porastao broj korisnika javnih kuhinja u gradu. Lolić je ispričao da tim osobama, osim boravka obezbijede sve što im je potrebno, od hrane pa do kupanja, šišanja, brijanja, odjeće ali i medicinskog zbrinjavanja.

- Hitna pomoć i policija beskućnike može da usmjeri ka našoj Prihvatnoj stanici, zatim se aktivira Centar za socijalni rad gdje im prvo utvrđuju identitet. Smiještamo ljude i iz drugih lokalnih zajednica, iz čitave BiH - rekao je Lolić i dodao da je identitet ponekada veoma teško utvrditi.

Često su, kako kaže, imali slučajeve da su im dolazili i ljudi iz susjednih država Srbije, Hrvatske pa i Slovenije. Svima njima je pružena adekvatna pomoć i sve što im je potrebno.

- Kada utvrdimo da neko zatečen u skitnji nema nikakva primanja, ni porodicu koja može da se brine o njemu te da je socijalno ugrožen onda se potpisuje ugovor između na­s i Centra za socijalni rad i ta osoba prelazi u trajan smještaj u Gerontološkom centru - pojasnio je Lolić.

Dodao je da u prosjeku od 60 do 70 odsto onih koji borave u Prihvatnoj stanici postanu i trajni korisnici usluga Gerontološkog centra. Ispričao je da među beskućnicima dominiraju stariji, a pretežno muškarci, a pomoć nekada zatraži i neka mlada osoba.

Na pitanje da li je bilo problematičnih ponašanja među beskućnicima, dobili smo zanimljiv odgovor.

- Na svu sreću nismo imali nekih većih problema, ali zanimljivo je da ima onih koji žele tu vrstu slobode, da su stalno pod vedrim nebom i zimi kod nas budu sedam  do deset dana. Čim je ljepše vrijeme idu i kažu da žele da budu na ulici i da bi se tako ponašali i da imaju svoju kuću - zaključio je Lolić.

Vinko Lolić kaže da će u Gerontološkom centru, koji broji 340 korisnika,  tradicionalno kao i svake godine obilježiti sve praznike.

- Prvo ćemo proslaviti katolički Božić, onda Novu godinu, a potom i pravoslavni Božić. Sve će se obilježiti onako kako dolikuje po protokolu, a korisnici će se osjećati kao kod svojih domova - kazao je Lolić.

glassrpske.com

Tagovi: